Francesc Boix: dels camps de concentració al fotoperiodisme
Història del fons

Història del fons

Cronologia

Història del fons

Francesc Boix és deportat al camp de Mauthausen

Francesc Boix Campo, nascut a Barcelona i fotògraf de professió, arriba al camp de concentració el 27 de gener. Entra a treballar al Servei d’Identificació. Ell i altres companys republicans aconsegueixen robar negatius de l’arxiu fotogràfic del camp

1941

Els primers republicans espanyols són deportats al camp de Mauthausen (Àustria)

Molts d’ells eren republicans exiliats a França que es van enrolar a l’exèrcit francès quan va esclatar la guerra contra Alemanya

1940

Inici dels treballs a la pedrera de l'empresa Poschacher

Un grup de joves deportats comença a treballar a la pedrera del senyor Anton Poschacher, situada fora del camp. Amb el seu trasllat fora del camp, s’aprofita l’ocasió per treure els negatius del camp de Mauthausen. Davant la por d’un altre trasllat, tot el material fotogràfic és lliurat a la senyora Anna Pointner, veïna del poble, a principis de 1945.

1944

Alliberament del camp

El 5 de maig s’allibera el camp de Mauthausen. En aquells dies, Francesc Boix i altres dels joves del Kommando Poschacher recullen els negatius que amagava la senyora Anna Pointner.

En els següents mesos, els republicans espanyols són acceptats com a ciutadans francesos. Francesc Boix i altres companys volen lliurar les imatges a la cúpula del Partit Comunista Espanyol instal·lat a Tolosa de Llenguadoc. El partit no ho accepta i els negatius queden dispersos, una part dels quals queden en possessió de Francesc Boix, que comença a treballar com a reporter gràfic per alguns mitjans de l'òrbita comunista francesa.

1945

Mort de Francesc Boix

Tot el seu llegat passa a mans del seu millor amic i company de deportació Joaquim López Raimundo

1951

Es funda l’Amical de Mauthausen i altres camps a Barcelona

A iniciativa d’exdeportats que havien tornat a Barcelona es funda l’Amical de Mauthausen. L’associació treballa en la clandestinitat fins el 1978, quan serà legalitzada.

1962

Inici dels treballs de recerca sobre els deportats catalans als camps nazis

Sota l'impuls de l’historiador Josep Benet, l’escriptora Montserrat Roig inicia el treball de recerca sobre els catalans deportats als camps nazis. Aquesta tasca la portarà a establir amistat amb els exdeportats. Joaquim López Raimundo lliura tot el llegat fotogràfic de Francesc Boix a l’escriptora.  Una vegada publicat el llibre, Montserrat Roig lliura tot el material a l’Amical de Mauthausen.

1972-1976

Primer dipòsit al Museu d'Història de Catalunya

L’Amical de Mauthausen diposita la primera part del fons fotogràfic, la corresponent a les fotos sostretes del camp, les de l’alliberament i algunes de 1946 i 1947.

1995-1996

Segon dipòsit al Museu d'Història de Catalunya

L’Amical de Mauthausen diposita la segona part del fons fotogràfic. Les imatges corresponen a l’etapa de reporter gràfic de Francesc Boix.

2010

Signatura del comodat amb l'Amical i l'hereva de Francesc Boix

S’estableix contacte amb la família de Francesc Boix i es firma un contracte de comodat per gestionar el fons i vetllar per l'ús de les seves imatges.

2015-2016